Under The Dome – 1×01 – Pilot

Under.the.Dome.S01E01.Pilot (0_00_13) 000128

Paralela dintre Ou și Dom e interesantă. Oare care e morala?

Dacă era plictisitor îi zicea „Under The BoreDome”, dar deocamdată nu e cazul. 🙂

În primul rând, trebuie să vă prezint situația: N-am citit cartea. Da, adevărul adevărat, m-am încumetat să mă uit la un serial înainte să citesc cartea. Oricum Nunți Roșii n-o să fie, deci sunt „in the clear” la capitolul Martinisme – deja sunt imun.

Concluzia e că în cele ce urmează veți avea parte de recenzia unui „Unsullied” (individ care n-a citit cartea) și previziunile lui astronomice. Behold!

Under The Dome este o poveste despre un orășel care se izolează de lume (nu se știe dacă singur, având o conștiință proprie, sau cu ajutor din afară) sub o cupolă invizibilă, dar solidă ca o supradoză de Viagra.

Evident, tot ce se lovește de ea se face afiș. În plus de asta, e „homofonă”, în sensul că poți să-ți bagi portavocea în fund, că ăia de dincolo oricum n-o s-o audă.

Cum a început povestea vă întrebați? Se făcea că o păsărică ieșea din ou, în timp ce un individ îngropa un cadavru. Dacă era film indian o luam pe pista reîncarnării – și chiar ghinionist tipul, să se reîncarneze în păsărică – dar fiind american bănuiesc că nu e cazul.

Ei, facem cunoștință și cu șeriful orășelului (în America există de-ăștia, la noi n-avem așa ceva) și cu asistenta lui, care seamănă izbitor cu Jo Lupo, asistenta șerifului din Eureka. Zic hopa, iar a făcut Fargo vreo prostie și de-aia apare Domul. N-a fost să fie, niciun Fargo, nicio Eurekă.

Momentul intrigant a venit după ce infractorul deosebit de periculos a încercat să scape de poliție ascunzându-se printre niște vaci. Probabil se gândea că-l confundă cu vreun bou. Camuflajul perfect, în unele cazuri. Dar aici n-a fost să fie, fiindcă după ce a evitat la mustață toate vacile și-am răsuflat ușurat că n-a murit niciuna, de chiar mă gândeam s-o scriu pe-aia cu „No cows have been harmed in the making of this show” (cine-a terminat primul Call of Duty știe ce vorbesc), hop cu domul peste el.

Și domul a erupt cu stil, secționând o vacă cu o precizie extraordinară. Și aici am prima întrebare: Vaca se rupe-n două și cade. Rămâne puțin sânge pe dom, șters. Pune nenea palma pe el, rămâne mare pată. Alo, Stifănchingule, ce-ai făcut tati? Te-ai contrazis singur? :)) Trebuia să rămână ditai băltoaca de la secțiune, și doar o mânjeală de la mână. Vorba lui Martin, ai grijă cum pui săbiile-n propoziție să nu cumva să supraviețuiască vreun Stark. 😀

Under.the.Dome.S01E01.Pilot (0_09_13) 000139

După cum vedeți, vaca nu conține balegă. Faaaake!!!

Holy Cow!

Holy Cow!

În orice caz, lăsând logica la o parte (oricum e Stephen King, n-avem nevoie de logică), lanțul de fenomene parapsihopupu nu s-a terminat. A apărut un puștan, după care un avion s-a izbit de peretele domului la viteză maximă. Hopa, stupefacție! Și mierla aia de prostănac stătea și se uita la el! Noroc cu criminalul, care i-a salvat viața în ultimul moment. Oximoronică situație!

În același timp, multe lucruri se întâmplau prin alte părți: unii cu un canal de radio local se bucurau c-o s-o aibă mare (audiența), niște turiste dezorientate credeau că vor pleca din oraș, o jurnalistă tot pune întrebări stupide, un nene chel e mare șmecher și-și dă arama pe față la final ca fiind în spatele unei conspirații (să nu te încrezi în Omul Spân, Harap-Alb), iar fi-su Junior e și el mare șmecher, și intră în categoria „Tânărul debusolat al serialului”. Doar că ăsta e debusolat în sensul rău, adică o răpește pe gagică-sa și-o sechestrează după ce o vede în compania „criminalului” inițial. Pe lângă faptul că-i paranoic de moare, are cel mai penal nume din istorie: Junior. Băiatu’ ăla o să fie Junior și la 80 de ani (dacă nu-l omoară King pe parcurs), ceea ce duce spre penibilitate.

Acuma, eu vreau să moară în chinuri Junioru’, dar cred că n-o s-o facă chiar acum. Poate spre sfârșit (ăsta e stilul lui King, să ne chinuie pe noi la început și pe personaje mai târziu). Dar mi-am luat un mare spoiler legat de ceva ce se întâmplă cu el și cu gagică-sa la început, și care nu s-a mai întâmplat. Nu spui ce. Doar îi înjur pe niște băieți de pe GetGlue. Și le explic cum e cu culoarea „purple” în asociere cu nunțile, ca să nu existe nicio neclaritate. 😉

Previziunea 2: Jurnalista și criminalul se vor „idili”. Adicătelea va exista o idilă.

Previziunea 3: Soțul lu’ aia nu e cine credea ea că e, cum nici criminalu’ nu e chiar criminal. Așa-mi dă senzația scenariul. Ce să zic? King! Ar fi pe traseu, deși undeva la marginea dintre clișeic și original.

Previziunea  4: Chelu’ dezmoștenește tembelu’, într-un fel sau altul. Pen’ că tembelu’ nu i-a spus c-a închis bunăciunea în subsol, eu suspectez că Chelu’ o să se enerveze și-o să existe repercusiuni. IMHO.

Quoth the Raven, "Nevermore!"

Quoth the Raven, “Nevermore!”

Previziunea 5: Asta am făcut-o înainte să moară șeriful, și suna cam așa: „Unul din ăștia doi moare.” Am zis chestia asta când i-am văzut că se ceartă și m-am prins că era o combinație nesănătoasă la mijloc. N-am apucat să-mi mai arăt mușchii de profet că l-au doborât din primul episod pe șerif. Poate n-o fi mort (deși cred că e), dar oricum scena duce rău înspre moarte.

Previziunea 6: Rusty ajunge în dom, cumva. Sapă o groapă, se teleportează, nu știu. Da’ ajunge în dom. Sub dom.

Previziunea 7: Nu va mai muri nicio vacă în episoadele viitoare. Asta ca să fiu sigur că nimeresc măcar o previziune. 😛

Spre final turistele au fost date cu cracii-n sus de impactul unui camion cu peretele exterior al domului, și aplatizarea cabinei. Ați văzut vreodată serialul „18 Wheels of Justice”, ăla cu un tip pe care-l chema Chance Bowman care voia să se răzbune pe chelul mustăcios pe nume Jacob Calder, care i-a omorât familia? Ei bine, asta ar fi fost varianta scurtă, dacă i-ar fi ieșit Domul lui Stephen King în față. :))

În altă ordine de idei, vă rog frumos să nu-mi dați spoilere, vreau să rămân în durerea mea, cum s-ar spune, să nu știu nimic. Unsullied la maxim! (Aoleo, a sunat nașpa!)

Așadar, mă voi uita evident și la restul episoadelor, și ard de nerăbdare să văd dacă criminalul arde jurnalista. 😀 N-am reținut încă niciun nume în afară de Junior, Linda și Rusty, dar e încă timp. 🙂

P.S.: Death to Junior!

Nota 8/10 episodului.

Valar Morghulis!

Indru, The Writer.