Under The Dome – 1×06 “The Endless Thirst”

Mă scuzați că mă bag, dar episodul trecut nu băgaseră mare bombă peste Dom? Nu ne arătaseră toată pustietatea aia din jurul lui? Cum de mai există pomi și case dincolo de el??? Au reamenajat???

Mă scuzați că mă bag, dar episodul trecut nu băgaseră mare bombă peste Dom? Nu ne arătaseră toată pustietatea aia din jurul lui? Cum de mai există pomi și case dincolo de el??? Au reamenajat???

Cam pe la momentul când am ajuns la episodul ăsta am aflat de reînnoirea serialului pentru sezonul 2. Sunt relativ sceptic la un potențial succes al serialului. Credeam în el ca miniserie, având în vedere că mă așteptam la o adaptare după roman, și la o concluzionare în cele din urmă, indiferent c-ar fi fost asemănptoare sau nu cu cea a lui King.

Mi-a fost clar, pe parcurs, că serialul stă destul de departe de carte la capitolul acțiune, și multe chestii sunt schimbate, inclusiv modul în care personajele se poartă, motivele pentru care se poartă așa (aștept să mă contrazică scenariștii pe partea cu Junior, deși mă îndoiesc), și soarta lor în cadrul poveștii, unele murind și altele supraviețuind, nu neapărat în concordanță în cele două creații.

Partea pozitivă e că există mult loc de improvizație și scenariștii se pot mișca liberi. Partea negativă e că scenariștii pe care îi au acum nu par a fi buni la capitolul improvizații, de aceea eu aș propune să-i lase să se miște liberi pe piața muncii. Știu și eu, poate găsim alții care improvizează mai bine.

Am auzit că SK însuși va scrie primul episod din sezonul 2. Aștept cu interes să-l vizionez. Cu interes. 🙂

Ce? Am luat sezonul 2? Fuck my life!!!

Ce? Am luat sezonul 2? Fuck my life!!!

Dar acum hai să vedem ce-a fost exact cu episodul. De data asta subiectul de bază a fost apa. Evident un lucru esențial despre care cred că trebuia vorbit din primul episod. Prima chestie, strictul necesar: mâncare, apă, aer. Ei și se vorbește de chestia asta abia în episodul 6. Okay, mai bine mai târziu decât niciodată, acceptăm și tăcem mâlc având în vedere că este vorba despre o lucrare de ficțiune, deci lipsa logicii se permite într-o oarecare măsură.

Ce nu se permite este repetearea aceleiași tehnici aberante de prelungirea acțiunii degeaba doar ca să ne aflăm în treabă și să câștige și scenaristul, regizorul și producătorul o pâine. Din păcate, se repetă.

Și ne lovim iar de boșorogul homofob antipatic și tembel. Și de data asta ne lovim rău!

Criza de apă a început atunci când din cauza unui accident generat relativ involuntar de una din mamele lui Norrie s-a spart turnul de apă (ăla din generic) și a început să curgă la greu.

Dirty Dancing?

Dirty Dancing?

Ochiometric vorbind, toată apa aia de acolo ar fi ajuns populației din Chester’s Mill vreo săptămână. Spălat, plus făcut mâncare, plus băut. La câți oameni erau, se ducea de cinșpe ori până acum. Nu cred că dacă nu se spărgea ăla nu se consuma niciodată rezerva și nu s-ar fi pus problema de apă până acum. Ba chiar cred că ar fi trebuit să se consume de la sine mai devreme, fără niciun fel de inci/acci-dent implicat.

Întrebare de blocaj: Ce căcat ducea camionul cu mobilă și unde??? Ăla era un camion cu mobilă care făcea livrări sub Dom? O mulțime de întrebări existențiale așteaptă răspuns, vă foarte rog să vă dați cu părerea (dar nu prea tare că doare, e vorba de Dom totuși). Mi-a plăcut că scria pe el „King’s Appliances”. Way to go, Stephen!

A fost un fel de anarhie în episodul ăsta, și fiecare din personajele principale făcea câte ceva să oprească nebuneala. Mie mi se părea amuzant, dat fiind că ei erau o mână de oameni, pe când nebunii erau cu sutele.

Angie a dat repejor din lac în puț. Mai întâi a început să manifeste Sindrom Stockholm față de Junior, ulterior i-a dat cu vaza în cap (vază parcă era, nu mai țin minte), după care a fugit la barmaniță să-i spună că a sechestrat-o ăla. Și ce nu înțeleg eu e cum naiba de din tot orașul ăla plin de gălăgie, oameni care-și rupeau capetele, mase întregi mișcându-se de colo-colo, Angie nimerea doar prin locuri pe unde nu era nici țipenie de om. Niciun individ căruia să-i spui „Ajutor! Mă violează Junior!”.

Câteodată mă întreb dacă fi-miu e chiar fi-miu...

Câteodată mă întreb dacă fi-miu e chiar fi-miu…

Numai bine că în bar au fost atacate amândouă de frații Dundee (ăștia erau copiii lui Crocodile Dundee, probabil) și Rose chelnerița a dat ortu’, pe când Angie era gata gata să și-o ia din nou, la propriu, prin intermediul unui viol organizat, ce-i drept foarte prost, dat fiind că voiau să-l desfășoare chiar în bar.

Barbie salvează situația, dar culmea, ca un făcut, o pune pe Angie care era inconștientă direct în mașina lui Big Jim. Suntem la un punct în care cred că putem dezvolta un sistem care să evidențieze cât de ghinionist poate fi un om, pe o scară de la 1 la Angie McAllister. Cliffhanger. Detalii despre outcome în recenzia următoare.

Alte chestii interesante (a se citi: de interes, relevante într-un anumit sens) au fost ploaia de sub Dom și discursul lui Big Jim care a acompaniat-o. Era de așteptat, bănuiesc că dacă cineva strănută brusc sub Dom, Big Jim va veni repede să țină un discurs. Ar fi în stare să țină un discurs la propria înmormântare, numai să obțină ceva influență în plus. Îmi place personajul, poate și pentru că e foarte bun actorul – cel mai bun de sub Dom, evident!

Indru, The Writer.

Valar Morghulis!