Game of Thrones – 3×02 “Dark Wings, Dark Words”

ATENȚIE, SPOILERE! NU CITIȚI DACĂ N-AȚI CITIT! 😉

Băă, veniţi repede! Cersei în pielea goală!

Băă, veniţi repede! Cersei în pielea goală!

Încep prin a scoate în evidență Noua Ordine Bloggială (TM Indru, All Rights Reserved), prin care m-am gândit să combat odată pentru totdeauna problema spoilerelor:

Vor exista trei locaţii în care veți putea vorbi de Game of Thrones, dar în diferite moduri:

Locația 1: TvBlog, ca de obicei, sub recenzii. Dar FĂRĂ SPOILERE, FĂRĂ DISCUȚII DESPRE CARTE SAU COMPARAȚII. Eu teoretic n-am nimic împotriva „spoilerelor istorice”, cum le-am denumit, adică acțiunile/informațiile din cărți care nu au fost prezentate în film într-o formă sau alta, dar care au „expirat” deja, adică momentul lor a trecut și nu vor mai fi prezentate în film. Problema e că aparent unora nu le place nici chestia asta. Eu am acceptat să iau măsuri împotriva spoilerelor „din viitor”, și atâta vreme cât data trecută am căzut toți de acord că îi vom respecta pe cei care n-au citit (sau au citit dar nu în avans) cărțile (excepție vreo doi care au zis să mai bage de la ei și-au dat cu spoilereala, dar mă aștept să fie pe cale de dispariție), aveam pretenția respectului mutual, întrucât nu văd cu ce îi afectează discuția despre cărți atâta vreme cât evenimentul a trecut deja. Întrucât nu pot obține așa ceva aici…

Locația 2: …o voi face la mine pe blog. În recenziile postate acolo voi avea probabil mai multe „historical spoilers” (dacă va fi cazul să le introduc, dacă voi simți nevoia etc.), iar ele vor fi permise și în comentarii. Pentru că nu-mi place lipsa libertății de exprimare. 🙂 Și pentru ca libertatea să fie absolută…

Locația 3: …am creat rubrica „GOT Spoilers Discussion”, tot la mine pe blog, pe care o găsiți în bara de meniu. Odată intrați acolo, e Spoilers Fiesta. UNLEASHED, BABY! RELEASE THE HAIRY BEAST OF SPOILING! Everything you want to talk, you can talk! Permise orice fel de spoilere, dacă puteți chiar să-mi ziceți câți strănepoți o să am ar fi senzațional! :)) Evident, dacă n-ați citit toate cărțile, nu intrați acolo. S-ar putea să rămâneți cu sechele. 😀

Odată rezolvate problemele administrative, e cazul să trecem la recenzia propriu-zisă, și de data asta voi începe cu Natalie Dormer, aka Margaery. Data trecută am făcut-o troacă de porci din cauza jocului actoricesc slab – aparent așa au fost gândite scenele, și ea doar își făcea datoria. Îmi cer scuze pe această cale și o scot în oraș cu prima ocazie ca să mă revanșez. 😉

În episodul de față, Natalie a fost extraordinară! Margaery l-a jucat pe degete pe Joffrey, timp în care părea foarte convingătoare, și în plus chiar dădea senzața că e de acord cu pornirile lui psihopatologice. 😀 Că e pe aceeași lungime de undă cu el.

Cred că suntem de acord în ceea ce privește faptul că momentul în care Joffrey îi așeza arbaleta în brațe a constituit punctul forte al episodului. J Afecțiune fără afecțiune! 😛

Partea cu Theon Greyjoy e discutabilă, am menționat deja în comentarii că au adus-o de acum în discuție având în vedere că era cam nasol să-l lase pe bară două sezoane. Oricum, tipul e la fel de enervant ca întotdeauna, și când apare nenea ăla de zice că se va întoarce să-l salveze, ăsta începe să urle de nebun către ăla să nu plece. Brains much? Ciudat că nu l-a auzit nimeni în tot castelul sau ce naiba era.

Tot legat de chestia asta, Roose Bolton i-a raportat lui Robb că cei din Insulele de Fier erau deja plecați când oamenii lui (cu precădere bastardul, Ramsay) au ajuns acolo, ceea ce a fost evident o minciună – că altfel nu era Greyjoy capturat.

Hodor's Angels

Hodor’s Angels

Reîntrevederea cu Theon mi-a adus aminte și cât de enervat sunt că Asha se numește Yara în serial. Mi se pare o stupizenie enormă. Încă unul din lucrurile care nu se pupă cu originalul – și încă unul important.

Dintre toate ploturile, cred că cel mai plictisitor e cel cu Sam Tarly, din „gras prost” nu-l scoate nimeni și parcă avansează prea încet, au trecut două episoade și doar s-a smiorcăit și-a vorbit cu ăia – degeaba. Conflictul a fost până la urmă estompat de Mormont, partea asta de acțiune fiind relativ banală. Știu cum își băteau joc de el și-n carte, dar mai mult ca sigur n-a durat două săptămâni. 😛

În altă ordine de idei, Jon Snow face cunoștință cu un warg. Mi-a adus aminte de lupii wargi ai lui Tolkien, deși evident Orell e altceva. De exemplu, nu e lup.

Faza interesantă e că nu-mi mai aduc aminte denumirea asta din carte, nu știu de ce. A fost menționată? Sunt aproape sigur că mi-aș fi amintit, întrucât „pointa” la Tolkien. Nu scăpam din vedere chestia asta prea ușor. 😀 Și în al doilea rând, și Bran e tot warg, ceea ce nu-mi aduc aminte să se fi menționat până acum în cărți (poate sunt eu neatent. :P) Fenomenul, da, denumirea, nu.

De la Jon sărim la mama vitregă a lui Jon, Catelyn, care se spovedește la Talisa. Okay, chestia asta mi s-a părut foarte deplasată întrucât n-o caracterizează absolut deloc pe Catelyn. Catelyn n-ar fi făcut niciodată chestia asta, și din câte știu eu până acum nu s-a exprimat niciodată în sensul regretelor față de Snow. Pur și simplu nu l-a avut la inimă deloc.

Evident, dialogul e o născocire majoră, întrucât nici Talisa, nici scena în sine n-au existat în cărți. Iar Catelyn e un fel de Sarah Connor, n-ar fi avut regrete legat de nimic, ar fi trecut prin foc, prin spăgi, prin glonţi, prin fum, prin mii de baionete (de fapt, la baionete cred că o întrecea Cersei :)) ).

Arya se întâlnește întâmplător cu Thoros din Myr, preot al lui R’hllor (ca și Melisandre, dar după părerea mea ăsta avea alte idealuri în viață 😛 ) și omul numărul 1 al lui Berric Dondarion (o să învățăm cât de curând și despre el, e tipul ăla pe care l-a trimis Ned Stark în sezonul 1 să-l execute pe Gregor Clegane – good luck with that, by the way – dar de data asta va fi jucat de alt actor). În urma întâlnirii, Arya ajunge să dea nas în nas cu Sandor Clegane, care o deconspiră (oarecum involuntar, crezând că ceilalți știau deja care-i treaba cu ea), punând astfel premisele unui subplot foarte interesant care va evolua din această intrigă.

Mie unul îmi va plăcea, cu condiția să-l mențină ca pe cel din carte, care-i fabulos. Dacă-l schimbă major iar avem probleme.

Lady Olenna mi-a plăcut aproape la fel de mult ca și Margaery în episodul ăsta. Face cinste personajului, iar aici se vede mai experiența unei cariere lungi (și probabil fructuoase, n-am prea urmărit exact cum a evoluat) a actriței.

Lady Olenna o convinge pe Sansa să-i povestească de-a fir a păr toate cele despre Joffrey, și aceasta o face, cu chiu cu vai. Informațiile căpătate sunt ascultate atent și de Margaery, care e pusă în temă în legătură cu noul ei soț și cu modul în care trebuie să acționeze în jurul lui – exact ce face, vezi ce vorbeam în introducere.

Ei, și ajungem la Jaime și Brienne, care „din greșeală-n greșeală spre pedeapsa capitală” (glumesc, of course), au fost prinși de oamenii lui Roose Bolton în timp ce încercau să se omoare (Mai mult Jaime, că Brienne încerca să se aplece și să-i dea una după ceafă, având nevoie de el viu).

Game-of-Thrones-Captured

You shall not defeat me and my padawan! The Force is strong in this one!

Există și un filmuleț cu săbii laser, în care lupta e evident mult mai interesantă. 🙂 May The Force be with you, young Kingslayer!

Și în final voi trata cele mai interesante personaje nou-apărute în serial: Jojen și Meera Reed. Am fost unul din cei care consideră că ăsta era un element foarte important, care ar fi trebuit respectat la literă în ceea ce privește desfășurarea – să fie exact ca în carte!

Well, Jojen și Meera nu numai că n-au apărut când trebuia (sezonul 1), dar au și făcut-o așa brusc, all of a sudden, din motiv că s-a văzut în vis cu Bran (Jojen).

În ciuda acestui fapt, sunt bestiali amândoi. Foarte bine aleși, cred eu, deși evident mi-i imaginam mai mici (de ce oare? :P) Jojen e un fel de Bran care merge pe două picioare. Și e foarte misterios. Meera la fel, doar că ea e mai abilă în ceea ce privește armele cu lamă și n-are abilități magice – sau cel puțin nu pare.

Acestea fiind zise, încheiem epistola. Evident, cea de pe TvBlog e puțin mai scurtă (I left the spoilers out), dar e mai apropiată de ce s-a cerut. La mine, pe indruwriter.com, e liber la SPOILEREEEE!!!! (Deci nu dați click dacă nu vreți să vedeți ce n-a văzut Parisul!)

Valar Morghulis! (Valar Spoilers)