Under The Dome – 1×12 “Exigent Circumstances”

Mai bine jucam în Glee...

Mai bine jucam în Glee…

Titlul acestui episod, „Exigent Circumstances”, descrie perfect situația de față, adică aia în care un serial ca „Under The Dome” a primit undă verde nu doar pentru primul sezon, cât și pentru al doilea – sunt circumstanțe „exigente”, adică speciale.

Suntem actualmente la penultimul episod al sezonului (de amorul artei și de dragul atmosferei nu l-am vizionat încă pe ultimul, ca să nu-mi dau peste cap experiența) și pot să spun cu mâna pe inimă că Under the Dome e orice altceva, în afară de plictisitor.

În episodul ăsta, pe Big Rennie îl apucă ceea ce se cheamă un Killing Spree. De fapt, l-a apucat cam demult, fenomenul luând amploare de la al treilea „kill”. Așa se definește un Killing Spree, de la trei încolo. Atunci devin și criminalii „în serie”, de la trei în colo. Cifra magică trei, așa cum ne-o prezenta profa de Română relativ la basmul cu Aleodor, se regăsește în Under The Dome și dealtfel în întreaga cultură americană polițistă, dovedind faptul că Românii au fost primii în Nevada. Și Wyoming. Și-n Ardeal, evident. Peste tot în afară de Maine, unde primul a fost Stephen King, trezindu-se într-un Cimitir al Indienilor MicMac, hotărât fiind să ne zbuciume zilele și nopțile cu textele lui. Se spune că ar fi sursa de inspirație a melodiei „Of, viața mea, of, inima mea”, întrucât a cauzat câteva preinfarcturi pe parcursul carierei.

Rambo: First Barbie

Rambo: First Barbie

Revenind la Big Rennie, e croit nevoie mare pe Barbie. Și pe tot Chester’s Mill-ul. Dar hai s-o luăm treptat. Care au fost kill-urile lui Big Jim? Prima a fost popa, a doua a fost mama lui Maxine, a treia a fost Maxine + cei doi handralăi. Deci deja 5 kill-uri, a trecut de „Killing Spree” (numit și „Multi-Kill”) prin „Mega-Kill”, apoi „Ultra-Kill”, și cu Dodee în episodul ăsta a făcut deja „Monster Kill”. Dacă mai omoară doi oameni ajunge oficial la „Ludicrous!” și „HOLY SHIT!!!” Cunoscătorii știu despre ce vorbesc. 😉 Evident, tare și cu voce groasă. 😀

Un aspect de luat în considerare e norodul din Chester’s Mill, care pare cumva rupt din „Alexandru Lăpușneanu”. Vorba menționatului: „Proști, dar mulți!”. Cuvintele astea reflectă perfect situația din Chester’s Mill. Ca și alea cu „Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau!”, Big Jim fiind un fel de Lăpușneanu al Americii Stifănkingiste.

"”S-a

Cred că îmi plăcea prea mult de Big Jim și era cazul să devină mai negativ decât restul personajelor. Trăiesc cu teama că o să pățească ceva și serialul o să devină catastrofal de plictisitor. Brrrr….

Manipularea e la ea acasă în Chester’s Mill, și în afară de Barbie și Big Jim toți par teribil de proști. Cred că doar în Revolution am văzut atâta concentrație de proști pe metru pătrat. Ei bine, Big Jimmie îi face pe toți să-l idolatrizeze, și în același timp să-i cânte în strună. Mai mult, îi întoarce împotriva lui Barbie, și ăia îl credeau pe curând fără niciun fel de dovadă.

Adică pe bune, nici măcar Lindei nu i se părea suspect că singurul martor la toate „crimele” lui Barbie era Big Jim, și pe unde se ducea Big Jim se nimerea să „omoare” Barbie pe cineva? Până și Poliția Română râde cu lacrimi când se uită la serialul ăsta, pe bune. :))

Junior, what r u doing?

Junior, what r u doing?

Junior...

Junior…

STAHP!!!!

STAHP!!!!

Mi-a părut rău de Dodee, și nu mi-a părut rău de Dodee. Adică regret c-a mai căzut o victimă de mâna lui BJ (interesante inițiale domnu’ Jim), dar Dodee era cam enervantă și era cazul să iasă din serial într-un fel sau altul. Și cum nu poți să ieși de sub Dom decât în stare energetică, Dodee s-a conformat. Nu înainte de a poza oul și de a-i da lui Big Jim informații legate de el (serios, Linda, când BJ a zis că ascund ceva copiii, tu n-ai suspectat nimic?)

În orice caz, Barbie pune la cale o extragere din clinică, și, cu ajutorul lui Angie, o salvează pe Julia din ghearele forțelor răului (aka Big Jim și Junior).

În timpul ăsta, Big Jim arestează tot ce prinde. Joe și Norrie sunt primele victime, și Big Jim se folosește de ei ca să-l facă pe Barbie să se declare vinovat în fața populației, asta evident după ce îl arestează și pe el.

De ce cântă Justin Bieber din el???

De ce cântă Justin Bieber din el???

Barbie s-a lăsat prins, și chestia a fost cam stupidă, dat fiind că el a făcut gestul pentru ca Angie să poată dispărea cu Julia cu tot, doar că Linda cea vigilentă, ageră cum e ea, a ginit-o cu coada ochiului pe Angie cum dispărea cu ambulanța și a dat rapid prin stație lui Big Jim toate detaliile. În plus, a pus un APB pe Julia.

Pe bune? Cum vine asta, APB sub dom când ea e singura polițistă? Logica e personaj fictiv în serialul ăsta, clar!

În schimb, Angie ascunde ambulanța după un panou publicitar (GENIUS!) după care se întoarce la clinică și-o ascunde pe Julia într-o debara, gândindu-se că-i singurul loc în care n-o s-o caute nimeni. Evident, la faza a doua are dreptate – nici Big Jim nu s-ar aștepta să fie tot la clinică, fiindcă Angie n-ar putea fi atât de inteligentă încât să facă o mișcare de magnitudinea asta. Angie – Big Jim 1-0.

Finalul episodului ni-i pune pe Big Jim și Dale “Barbie” Barbara față-n față cu populația. Barbie e pregătit moral să dea declarația de vinovăție, și Big Jim îi dă ghionturi din spate în așteptarea momentului apoteotic. “How do you plead?” Și brusc Barbie întoarce capul spre dreapta, unde stătea Big Jim, și zice: “Guilty… NOT!”.

NOT GUILTY! Io și cu Cioacă! U MAD BRO?

NOT GUILTY! Io și cu Cioacă! U MAD BRO?

Și în finalul episodului îi cade fața lui Big Jim.

În paralel cu pledoaria lui Barbie însă, se mai petrecea ceva interesant. Monarhul se încorona. Fluturele dădea să iasă din chrysallis (Joe trademark) exact când zicea Barbie că nu e vinovat. Da’ culmea că n-am reușit să vedem niciunul din cele doo outcome-uri, ne-a lăsat cu ochii-n soare strategic.

Avantajul e că finalul de sezon cel mai probabil va fi fără alt cliffhanger – n-aveau idee că vor prinde și sezonul 2 când au filmat, îl gândiseră ca pe o miniserie. Dezavantajul? Probabil finalul sezonului 2 va fi cu cliffhanger și se va anula. :))

Eu n-am văzut încă episodul final, precum spuneam acum mă pregătesc, așa că vă rog fără spoilere până vin cu recenzia. 🙂

Valar Morghulis!

P.S.: Dacă nu știați faza cu Gazeta: http://www.youtube.com/watch?v=jIw5zF4244Y