CSI – 14×03 “Torch Song”

Jim: Sara, vezi ce văd și eu? Sara: Traficul e... criminal! YEEEEEEAAAAAHHHH!!!

Jim: Sara, vezi ce văd și eu?
Sara: Traficul e… criminal!
YEEEEEEAAAAAHHHH!!!

Sau cum se încing spiritele la o petrecere de neo-nazisti. Brrrr…!

În primul rând vreau să spun că n-am apucat să fac o recenzie la 14×02 din motive de timp la momentul respectiv, iar ulterior, reanalizând, am considerat că nu-s prea multe lucruri de spus despre episod, fiind cam liniar ca acțiune și o idee previzibil (cred că știam toți că ăla prinsu’ nu era hoțu’). În concluzie l-am sărit, așa cum voi face cu episoadele mai ne-interesante când chiar nu voi avea timp de ele.

Dar să ne întoarcem la ale noastre: avem un club și o formație neo-nazistă, plus una bucată concert incendiar. La propriu. Nu doar atât, dar și victime destule.

Cel mai fascinant la cazul ăsta a fost conjunctura tâmpită în care au murit victimele. În mod normal cazul nu trebuia să existe, fiindcă dacă nu parca dobitocul ăla mașina în dreptul ușilor de sub scenă, nu ar fi blocat ieșirea, și poate ar fi supraviețuit inclusiv victima colaterală, al cărui ucigaș (ironic sau nu) încerca s-o salveze la momentul respectiv.

A fost bătaia dintre hispanic și albul șmecher, care s-a soldat deci cu moartea hispanicului – nu neapărat voluntară albului, dar totuși mai mult din vina lui. Sincer, nici hispanicul n-a fost ușă de biserică la faza aia, prea avea pe el figuri de șmecheraș, și-a căutat-o cu lumânarea. Oricum era clar că e tembel. Ce cauți tu, minoritate, la un spectacol cu neo-nazi?

În urma bătăii a adus ăla mașina ca să scape albul cu tot cu hispanicul pe care-l luase în brațe (n-am înțeles dacă ăla era deja mort la momentul respectiv sau mai avea speranțe), dar din cauză că o parchează ca boul blochează ieșirea.

Still better than fingerprinting Freddy Krueger!

Still better than fingerprinting Freddy Krueger!

În final, piromanul de serviciu, probabil cel mai prost din istorie, reușește să se incendieze singur fără să vrea, probabil singura moarte meritată din toate cinci (3 din trupă, hispanicul plus el, nu?), deși teoretic nici asta nu trebuia să se întâmple. Unde mai pui că fusese plătit de patron, nici măcar nu era vreun ticălos notoriu ca toți infractorii, ci un individ care incendia pe bani. How awesome is that? Apparently not so much, since he died…

Pe parcurs l-am observat și pe pompierul-minune, care m-a enervat ceva rar, mai ales că făcea aluzii nepotrivite la Finn și era absolut evident că are ceva de ascuns legat de caz. Inițial am crezut că chiar el generase incendiul (s-au mai văzut cazuri), dar de fapt era vorba doar de stupizenia-i proprie, pentru că altfel nu știu să explic de ce ar fi ascuns chestiile alea de băieții de la CSI, când n-avea nimic de pierdut dacă le spunea din prima – ba din contră.

În altă ordine de idei, George Eads încă dă cu prezența în episodul 3, așteptăm să vedem ce e cu lipsa aia de jumătate de sezon (care între timp a devenit de câteva episoade, din ce am auzit), dacă dispare deoadată fără nicio explicație și revine la fel de nonșalant, sau se creează o portiță din asta interesantă și poate un subplot fascinant odată cu ea.

Valar Morghulis!