Game of Thrones – Sezonul 3, Episodul 1 – „Valar Dohaeris”

Aha! M-am uitat în decolteu!

Aha! M-am uitat în decolteu!

Înainte să trec la fapte trebuie să fac un anunţ. NO SPOILERS!


Deci asta cu spoilerele din carte se taie din start, care-mi zice-n comentarii că „Luke e tata lu Vader”, „Tyrion o are mică”, sau chiar „Indru eşti prost, n-o să te mai citesc niciodată, să moară familia mea, Comic Diva FTW!” sau altele asemenea îşi ia Blacklist din start. De dragul vizionării, o să le dăm şi noi şansa celor care nu au citit cartea să obţină informaţia pe măsură ce vine ea în serial, nu în avans când vrem noi. Dacă nu vor să citească romanele e oricum pierderea lor, pe mine nu mă interesează.

Deci FĂRĂ SPOILERE! FĂRĂ ALUZII! FĂRĂ CAPS LOCK! Cu o mică EXCEPŢIE: Dacă evenimentul s-a petrecut deja în serial, aveţi voie să faceţi comparaţii carte vs. serial. Spun asta pentru că cei care au citit cărţile de-aia se uită la serial, că au citit cărţile, şi în plus de asta evident vor să facă o analiză, iar cei care au ajuns la sezonul 3 cu vizionatul şi n-au citit încă romanele oricum n-o s-o mai facă. În mare parte, pentru că nu vor, iar dacă voiau o făceau până acum – deci nu-i mai interesează. Plus că au beneficiul că află chestii bonus fără să citească sute de pagini, mai ales că cititul cică dăunează. Deci nimeni nu e afectat negativ, deci la revedere! Înţeles? Atâta vreme cât noi, care am citit cărţile, ne asumăm angajamentul să nu dăm spoilere din viitor, puteţi şi voi să închideţi ochii când ne întrebăm noi „ce-ar fi fost dac-ar fi fost cum a fost de fapt”. Nu uitaţi că dacă nu erau cărţile, nu mai pupaţi voi bunătate de serial. Deci respectaţi lucrul ăsta!

Image

Snape şi Harry Potter.

Aşadar, ca să începem: a debutat un nou sezon din saga „Cântec de gheaţă şi foc”, şi acţiunea a fost prezentată de sus în jos şi de la stânga la dreapta, ca scrisul latin. Adică de la Nord la Sud şi de la Vest la Est.

S-a început cu Wildlings (aka Oamenii Liberi, Sălbăticiuni, Dilăii-de-dincolo-de-zid). Jon Snow a făcut cunoştinţă cu un Uriaş, care îl privea pieziş. Pedo-giant anyone? Prima întrebare pe care mi-am pus-o a fost dacă vor băga treaba cu îngenunchiatul în faţa lui Tormund Giantsbane (care, apropos, e foarte tare, pe lângă faptul că are un nume şmecher :P), confundându-l cu Mance.

Evident, au băgat-o, şi asta a fost ok, fiindcă scena aia spune multe despre Mance, cred eu. Mai ales faptul că nu-i place să iasă în evidenţă din start. Mance Rayder-ul din film are însă mici defecte. Seamănă cu Snape (Plesneală) din Harry Potter. Sper că nu se va dovedi c-a fost iubitul mă-sii lui Jon mai demult. :))

Jon a trebuit să-i dovedească lui Mance Rayder că chiar vrea să lapede mantia lui Batman şi să devină unul din ei. „Nimeni nu îngenunchează aici. Ridică-te, Jon Snow!” Asta a fost un fel de „Ridică-te Ioane, ridică-te Gheorghe”, dar fără Gheorghe. 😀

Şi da, evident că Jon a jucat teatru într-o oarecare măsură, fiindcă el tot de-al Rondului e, dar probabil va lepăda mantia „în interes de serviciu”. 😛

Cine zicea că viaţa nu-i roz?

Cine zicea că viaţa nu-i roz?

Ajungem la Daenerys, şi aici voi vorbi de faptul că ea e o regină fără armată. Şi ca să cucerească Westeros-ul înapoi, evident are nevoie de ostaşi. Pe care îi găseşte la negustorii de sclavi.

Partea de pe corabie a fost frumoasă, şi plină de efecte speciale. Aparent dragonii au crescut, şi nu suportă carnea crudă.

Aţi aflat deja ce sunt Unsullied, nu? Din episod. Creepy, I know. Faza care mi-a atras mai mult atenţia a fost aia cu traducătoarea. Mi se pare mie sau Daenerys înţelegea ce vorbeşte ăla fără să îi traducă ceva gagica? Din carte nu-mi amintesc. Dar în film asta trăda expresia feţei. Şi Daenerys e genul care să ţină chestii din astea secret pentru un timp, doar ca să vadă unde duce treaba. Dar rămâne de văzut, oricum sunt mari şanse să mi se fi părut.

Friend Zone Level 9999

Friend Zone Level 9999

Evident, în exclusivitate pentru TvBlog, am piratat ăsta… pardon… preluat textul de la autor şi îl vom reproduce (tradus, evident, dar cu o oarecare bilingvitate, ca să menţinem atmosfera) mai jos:

Vine negustorul de sclavi să-i demonstreze DMILF-ei (Dragon MILF) că are soldaţi care nu simt durerea. Se duce la primul şi-i taie bărbăţia:

– Te doare soldat?

– Nu, Măria Ta!

– De ce, soldat?

– Am fost antrenat să nu simt durerea!

Se duce la al doilea, şi face acelaşi lucru:

– Te doare soldat?

– Nu, Măria Ta!

– De ce, soldat?

– Am fost antrenat să nu simt durerea!

Jorah, dacă nu încetezi să te uiţi la fundul meu, te dau la dragoni!

Jorah, dacă nu încetezi să te uiţi la fundul meu, te dau la dragoni!

Se duce la al treilea, ca să fie sigur că e destul de convingător. Ăsta o avea cea mai mare. Face la fel ca la ceilalţi, o taie:

– Te doare, soldat?

– Nu, Măria Ta!

– De ce, soldat?

– E-a ăluia din spate!

Evident, scena a fost omisă din textul cărţii întrucât Moş Martin a realizat şi el că Unsuliţii n-aveau cum să aibă sulele la ei. Că doar erau de-suliţi. If you know what I mean…

În altă ordine de idei, Daenerys este victima unei noi tentative de asasinat (parcă mai fusese una acum ceva timp, nu?) şi cel care o salvează e Barristan Selmy. Deşi momentul respectiv are un impact major pe termen lung asupra acţiunii (mai ales în ceea ce o priveşte pe Daenerys), el n-a fost ilustrat aşa cum s-a desfăşurat de fapt, dat fiind că arta vizuală nu permite atâtea procedee stilistice ca cea scrisă.

Game.of.Thrones.S03E01.Valar.Dohaeris (0_51_28) 000689

Creepy motherfucker…

Barristan Selmy se dusese la Daenerys, dar iniţial nu-i spusese cum îl cheamă de frică să nu fie tratat ca un trădător şi alungat, sau poate chiar executat. Evenimentele s-au petrecut în Qarth însă, şi nu în Astapor, ca în serial. Identitatea lui inventată era „Arstan Whitebeard”, dacă nu mă înşel. Şi i-a câştigat încrederea salvându-i viaţa, exact ca în episod. Şi fetiţa care i-a dat cutia lui Daenerys fusese de fapt un negustor care se dădea că are un cadou pentru Regină. Mă rog, detaliul ăsta e mai nesemnificativ.

Ei, şi ar mai fi de vorbit despre Davos, care renaşte din propria cenuşă doar ca să se descompună iar când Melisandre suflă peste el. Cavalerul Ceapă e aparent între personajele mai ghinioniste.

Şi acum vreau să atrag atenţia asupra faptului discutat prin comentarii, cum că n-ar fi actori buni în serial în afară de Peter Dinklage (Tyrion) şi tipul care-l joacă pe Varys (conform anumitor vehiculări vehiculate prin blog). Ahem…I give you… Petyr Baelish! Şi actorul care-i corespunde. 🙂 Cum l-aţi uitat pe ăsta? 😛

Acuma sincer, sunt actori destul de buni majoritatea, incusiv Finn Jones, ăsta care-a fost la Comic Con-ul românesc alături de John Rhys-Davies, şi pe care l-am subestimat având în vedere că l-am asociat cu personajul, care e boring până nu mai poate. 🙂 Cel puţin în film. Din câte am realizat, Finn Jones face un efort destul de mare să fie boring, şi îi reuşeşte de minune în serial. 😀 Props to him, deşi în locul lui aş evita să-mi creez o obişnuinţă din asta. 🙂

Vorbind de Baelish, se întâmplă ceva cu el şi Sansa. Nu ştiu ce. Bănuiesc. Dar nu poci spune. Spoilers, beibi! Dar e interesant schimbul de replici dintre Ros şi Shae.

Littlefinger îi spune Sansei c-a văzut-o şi pe maică-sa, şi pe soru-sa. Dacă la prima fază spune adevărul, la a doua blufează, dar întâmplător nu minte, având în vedere că chiar a văzut-o pe Arya când a vorbit cu Tywin. Doar că nu ştie. 😀

Degeţelu' şi Sansa... you kinky bastards, la ce v-aţi gândit? :)))

Degeţelu’ şi Sansa… you kinky bastards, la ce v-aţi gândit? :)))

Bronn e cam plictisit de Tyrion (mai ales că acum nu mai are bani să-i dea) şi e cu gâtul sucit după o sellwoman, ca să vorbesc în termeni westerosi. 🙂 Încearcă el să-i desfacă chiloţii cu dinţii, dar n-are posibilitatea să profite de premiu că e întrerupt de Pod, fiind vorba de „viaţă şi de moarte”. Aşa că îşi scoate părul dintre dinţi şi pleacă la Tyrion. Blue Balls FTW!

Tyrion, în schimb, şi-o ia în bot de la taică-su, care-i refuză cererea pentru Casterly Rock. Şi „refuză” e termenul ăla blând, din care omitem „ai omorât-o pe mă-ta” şi „eşti un monstru” sau alte jigniri marca Tywin. Nasol moment!

Ajung şi la Margaery Tyrell, care-l sfidează pe Joffrey prin câteva gesturi, cel mai însemnat fiind escapada cu cadourile pentru copii soldaţilor morţi în război. Mda, nice gesture, dar Natalie Dormer nu şi-a intrat cum trebuie în pielea personajului. Margaery aia din text era altfel. 😉

Valar Dohaeris!