Game of Thrones – 3×09 “The Rains Of Castamere”

tumblr_mnxs70Sc7p1s2fx52o2_500

“And who are you, the proud lord said,
that I must bow so low?
Only a cat of a different coat,
that’s all the truth I know.
In a coat of gold or a coat of red,
a lion still has claws,
And mine are long and sharp, my lord,
as long and sharp as yours.
And so he spoke, and so he spoke,
that lord of Castamere,
But now the rains weep o’er his hall,
with no one there to hear.
Yes now the rains weep o’er his hall,
and not a soul to hear…”

http://www.youtube.com/watch?v=ECewrAld3zw&w=560&h=315

tumblr_m4u2x8P79C1qksuq5o1_500

Meanwhile, George R.R. Martin gets a phone call from someone who’s at his door…

Game of Thrones: Un serial pentru cei care nu pot face față tonului optimist din The Walking Dead.

E clar, undeva în lumea asta largă există un cuplu care brusc s-a răzgândit și nu mai vrea să-și facă nunta în stil Game of Thrones. 😆

The Reynes of Castamere… The Starks of Winterfell… e vreo diferență?

Am asistat pe parcursul acestui episod la ceea ce se numește The Red Wedding. Cei care n-au citit cărțile, The Unsullied – cum li se spune pe forumurile ASOIAF – au avut mai mult de suferit, în sensul că impacul a fost extraordinar de mare la nivelul adrenalinei.

Evident, Blackadder n-a fost atât de Impresionat. Părerea lui, mai jos:

"A war hasn't been fought this badly since Olaf The Hairy, High Chief of all the Vikings, accidentally ordered 80,000 battle-helmets with the horns on the inside." - Blackadder

“A war hasn’t been fought this badly since Olaf The Hairy, High Chief of all the Vikings, accidentally ordered 80,000 battle-helmets with the horns on the inside.” – Blackadder

De asemenea, cum era și de așteptat, privitorii familiari cu cărțile n-au tremurat atât de tare în fața ecranelor, ba din contră, s-au amuzat pe seama celorlalți:

tumblr_mnueclaEJr1r4ztolo1_400

Evident, m-am numărat printre ei. Și am câteva motive serioase pentru care am așteptat cu nerăbdare momentul ăsta:

1.) Să se termine odată treaba cu Robb, care și-așa mi se pare cel mai frustrant personaj după Theon Greyjoy. Omulețul ăsta a existat doar ca să ne arate Martin pisica cu „prințul” moștenitor care o mierlește și el după ce ta-su (laitmotivul regelui) a mierlit-o în prima carte / sezonul 1, deși lumea s-ar fi așteptat să ajungă un fel de rege pe bune, să ia fata și să trăiască fericit până la adânci bătrâneți. S-a văzut clar că e pe acolo doar ca să fie, la fel ca Theon, dar nu se știa motivul concret pentru care e. Măcar Robb a scăpat cu câteva săgeți, Theon între timp a devenit eunuc (Unsullied, get it?). Oare Varys va avea un discipol?
P.S: Cât de tare ar fi fost ca Varys să fi fost (damn redundancy) un Unsullied la origine? 😀

tumblr_mnvhewuOHF1rri5k6o1_500

2.) Momentul cu Arya, ăla care n-a mai existat: [HS tag here] Arya trebuia să fugă sprintenă către poarta palatului, auzind urletele lui Robb și Catelyn, și Clegane o oprea stilsistic, cu-n topor în ceafă la finalul unui capitol. Ar fi fost bestial să se termine episodul așa, cu Arya luând toporul în ceafă și căzând jos – cred că-i omora pe ăștia Unsullied, se lăsa cu preinfarct-uri grave, probleme pe sistem nervos și disfuncții erectile (ca să n-o zic pe aia cu găurile :P). Ar fi fost mortal să se termine SEZONUL așa. 🙂 [/HS tag here]

3.) Pentru că acum lucrurile încep să devină serioase, cel puțin din punctul meu de vedere, pentru că acțiunea începe să se concentreze pe anumite personaje care sunt cu adevărat importante. Am avut șocurile, am scăpat de personajele redundante, cum s-ar spune (Robb, Ned, etc.), cele făcute doar ca să creeze intrigi temporar până ajunge la subiect autorul. Acum începem să intrăm în acțiunea aia adevărată.  Acum începem să înțelegem anumite chestii, cel puțin atunci când citim. E fascinant să citești, pentru că Moș Martin lasă o căruță de indicii despre ce va urma, și e genial să reușești să te prinzi de unul singur care e adevărul, și care indicii sunt credibile, dar mai ales care nu. Cum va fi asta expus pe ecran? Mai slab decât în scris, dar măcar se mișcă treaba cât de cât, deci nu pot avea critici majore.

tumblr_mny2egpKHa1s10umgo1_500

Și voi (cei Sullied, care ați citit cartea) o să spuneți în comentarii: „Cine-are nevoie de motive? Motive? Cuvintele mari nu spun nimic pentru mine. Cu rupere de..” Mă rog, o să descrieți fiecare cum vă treziți dimineață. 😆

Adevărul că n-ai nevoie de motive pentru o astfel de scenă, mai ales când vine vorba de George R.R. Martin, care n-are nevoie de motive în general. El face „crimele” din oficiu, așa, când îi curge stiloul pe hârtie (nenea, cumpără altul, nu te mai zgârci, că-n ritmul ăsta ajungi să te sinucizi din greșeală!) 😀

2011 Winter TCA Tour - Day 3

tumblr_mnsrjq98DZ1qdv3ylo2_500

Relativ la scena cu pricina, Robb Stark și-a luat-o rău de tot în barbă (și cam în tot restul părților corpului), dar maică-sa sigur ia un Emmy! 😆 Adevărul că a făcut tanti asta o scenă de n-o s-o uite nimeni toate sezoanele de-acum încolo.

tumblr_mnuk0i7IC71rusibqo1_500

I used to be The King In The North… But then I took an arrow in the everything!
Și Robb ăsta nu se prindea de nimic, ăia cântau Rains of Castamere și el rânjea ca bou’ la norod. Fabulos! A fost enervant rău Robb-ul din film. Mie personal mi s-a părut și prost ales actorul, dar na, aia e. Măcar s-a dus, n-am de ce să mă plâng.

tumblr_mntg56pbbT1qlvuh7o1_500

tumblr_mntg56pbbT1qlvuh7o2_r1_500

Nu zic c-ar fi vina lui (am văzut discuția dintre GRRM a noastră și Comic Diva – sunt mai de acord cu cea de-a doua 😛 – asta e, nu pot fi imparțial în nicio situație, e în natura umană) , fiindcă au fost mult prea mulți care l-au lucrat, dar trebuie să înțelegeți că așa a fost construit personajul, așa a fost gândit. Scopul lui GRRM (al lor) a fost să surprindă audiența/cititorii, Robb fiind mort de când a început povestea.

Un alt aspect al nunții a fost și Edmure Tully, care (norocul prostului) supraviețuiește altercației. Mie mi-a plăcut cum se uita la minora de nevastă-sa când au zis ăia că trebuie să se consume căsnicia. Și ce față avea ea. :))

tumblr_mnsywwd8Hf1qit0n2o1_250tumblr_mnsywwd8Hf1qit0n2o2_250

tumblr_mnsywwd8Hf1qit0n2o3_250tumblr_mnsywwd8Hf1qit0n2o4_250

Hi-hi-hi... I'll get laid!!!

Hi-hi-hi… I’ll get laid!!!

Am avut parte și de Jon Snow, care s-a intersectat puțin cu Bran, care s-a intersectat mult de tot cu Hodor. Deci Bran a intrat în Hodor, scuzați expresia. După care a intrat într-unul din lupi și l-a văzut pe Jon fugărit de sălbatici. Și lăsând-o în urmă pe Ygritte, care era derutată din cauza semnalelor mixte pe care le primea de la Jon. Acum a primit unul concret:

tumblr_mnuvanvaLU1rdpumfo1_500

Am trecut toate apele, și-am ajuns și la Daenerys, care e preocupată de Daario. E ceea ce cititorii numesc „The Daario Scenario”, adică partea asta în care ea se îndrăgostește de el, și Jorah e într-un friendzone care e atât de mare, încât sunt mari șanse ca acțiunea următorului joc din seria Elder Scrolls să se petreacă în el. 😀

tumblr_mnq8bxf2na1r60ibzo1_500

Cea mai interesantă scenă a fost aia dinspre final, când ea îl întreabă emoționată pe Jorah dacă Daario a pățit ceva, iar el e trist, traumatizat, și incapabil să îngaime vreun cuvânt, făcându-ne să credem că Daario a murit (pe Unsullied, nu pe noi care am citit) dar gândind ceva gen: „A supraviețuit, dă-l în Vaes Dothrak de norocos. Și-am tras săgeți din greșeală spre el până am făcut scurtă la mână!”

tumblr_mntqnobZ1K1rqcgoso1_500

Urmează rubrica „Răspundem traumelor, refulărilor și frustrărilor dumneavoastră”, în care eu, Psih. Indru, încerc să vă vindec de sindromul Martin (e o descoperire nouă în Psihologie, vreau s-o omologhez, nu mai spuneți la nimeni, șșșș)

Megatone: [despre Daenerys]„Cred că era la ovulație în episodul ăsta de s-a gândit mai mult la el decât la ce avea pe cap.”

Deși știu că afirmația ta era sarcastic-ironică, mă simt nevoit să fac o precizare, mai mult pentru toți în general decât pentru tine individual. Daenerys nu putea fi la ovulație pentru că nu poate să ovuleze – nu poate avea copii. Profeția lui Mirri Maz Duur din sezonul 1 vă spune ceva? Uite o fază care n-a fost evidențiată în serial deloc, faptul că Daenerys n-a ovulat începând cu momentul ăla în care Mirri Maz Duur i-a profețit că n-o să poată procrea. Prin carte erau tot felul de referințe în sensul ăsta, și cred c-ar trebui accentuate, din motive pe care nu le pot împărtăși deoarece constituie spoilere.

FlorinBuly: În următoarea secundă mi-a zburat gândul la ceea ce a mai rămas din familia Stark: Sansa, care este “încatușata” la Lannisters, un cochil olog și Arya, care ce poate face una ca ea?

Mai sunt și alții în viață. Hint: You know nothing, FlorinBuly! 🙂 (P.S.: ”Sansa Încătușată” poate fi un titlu de film inspirat din Game of Thrones. 😀 )

Dacu: Ce tortură poate fi mai groaznică ca asasinarea, sub ochii tăi, a celei pe care o iubești cel mai mult?

Um… Nu știu… Mă gândesc și eu așa cu mintea mea: Să-ți vezi fiul pe care l-ai purtat în pântec și l-ai crescut și la care ții mai mult ca la oricine murind străpuns de săgețile unor trădători? Eu așa cred. Partea cu Talisa a fost tragică doar fiindcă era gravidă (cu Ned Stark, hi-hi).

tumblr_mnu2zrUF581rgexpco1_500

Vladtud: Mi-a parut rău de soția lui Frey însă nu îi port pică lui Catelyn (până la urmă rămâne personajul meu preferat în cărți) pe lângă faptul că a pierdut tot ceea ce avea, i-a facut o promisiune lui Walder (“let him go or I will kill your wife”).

Corect! Dar oare de ce nu i-a sărit la gât boșorogului răutăcios? 🙂

Aneri: Eu am fost extrem de supărată doar când a fost omorât lupul. Asta chiar n-am suportat.

Aici am fost și eu afectat. E singura scenă care m-a deprimat la fel de mult în film cum a făcut-o în carte. El n-ar fi trebuit să accepte să-i încuie lupul, trebuia să-l lase liber pe coclauri.

AnaCristina: Atât:
1WPjZgt

Atât indeed! 🙂

eTc.: După un episod ca ăsta trebuie neapărat să te uiți la ceva gen Friends… că altfel înnebunești dracu’!

How I Met Your Mother în variantă Game of Thrones: How I Bedded Your Mother. 🙂
„Spoiled brats, in the summer of 2012 we went to Lord Barney’s wedding. And that is when we killed that despicable uncle Ser Marshall and your slut of an aunt, Lady Lily, with a chainsaw and two forks. Oh, by the way, your mother is a cunt.”

Dante: Iar am noapte albă, ca atunci când ne-a egalat Danemarca in 2003 la fotbal 2-2 , în minutul 95, al naiba Urs Meier! Nici acum nu-l pot uita! Ca și pe Moș Martin acum…

Sincer, îl urăsc pe Urs Meier mai mult ca pe Moș Martin. 🙂 Măcar victimele lui Martin erau fictive. 😀

Soul Reaver: Singura alinare pentru ep 9.
Și acum râd!!

Eu am pus-o pe repeat și stau cu căștile în urechi toată ziua (la birou). Merge senzațional, au trecut deja trei zile și n-am dat-o încă în damblageală. 🙂

Paul1ca: Mi s-a mai părut o greșeală enormă faptul că Robb nu l-a avut lângă el pe Greywind, cică nu l-au lăsat în castel că speria oamenii, dar asta trebuia să fie un semnal de alarmă pentru cei din Stark, dar nimeni nu se aștepta ca cei din Frey să încalce regula.

Exact! Și mie la fel! Robb a fost foarte naiv la faza asta, a presupus că ei se vor ține de cuvânt și vor fi protejați de tradiția/regula aia cu musafirul și gazda (how the hell was that called? Anyway..). E adevărat, n-a fost vina lui, dar e o vorbă: „Assumption is the mother of all fuckups”! Am afirmația asta scrisă mare pe o tablă albă, în birou, la serviciu. Mă uit la ea chiar acum. :)) Și The Red Wedding e definiția din dicționar pentru „Mother of all fuckups”. 😀

True story, bro!

True story, bro!

Raiden: Robb se însurase cu Jeyne (who the hell is Talisa?)

I fail to see the point of her existence. Talisa a apărut în serial ca să ce? Putea și Jeyne să rămână gravidă și să moară, dacă voiau. Sau poate n-au vrut să riște moartea lui Jeyne în caz că reapare mai târziu. Dar dacă reapare, au cam făcut-o varză cu serialul, cine-o să spună că e? Colega de bancă a lui Robb? Oricum, există niște teorii interesante legate de Jayne Westerling și ce s-a întâmplat cu ea după Red Wedding, verifică forumurile ASOIAF, dar doar dacă ai citit cărțile.

Vic.Mackey: Și eu sunt de acord cu Comic Diva. Robb nu a avut nicio șansă.

Și eu la fel. 🙂 Robb a greșit că și-a lăsat lupul în urmă, dar asta oricum e o greșeală minoră din punct de vedere al acțiunii – oricum îl omora cu lup cu tot dacă era. Însă la restul n-a avut de ales, trebuia să facă nuntă și să participe la ea dacă voia armată – doar că l-au tras ăia în piept.

Meme, Gigi, Mitică...

Meme Stoica, Gigi Becali, Mitică de la Ligă…

Mynsc: @raiden
Eu sincer pe Lannisters nu-i învinuiesc. Nu au metode oneste, ortodocse, sau onorabile, însă în același timp asta e metodologia casei lor de când se știu. Orice adversar care e luat prin surprindere de asta atunci e clar că nu avea ce căuta în joaca de-a regele in the first place. Ei practic doar au exploatat o slăbiciune a adversarului. În timpul unui război consider că e permis acest lucru și e responsabilitatea adversarului să se fereasca de astfel de capcane.

Complet de acord, cu excepția ultimei afirmații, „și e responsabilitatea…”. Când situația implică trădători la un nivel atât de înalt, e foarte greu să faci față unei conspirații (pentru că asta devine trădarea la nivel înalt, o conspirație împotriva cuiva). El oricum știa că există posibilitatea să fie trădat la așa manieră, fiindcă ăsta e riscul când ești rege și duci un război. Riscul ăsta există mereu și e implicat de definiție (adică e implicit, de ce naiba n-oi fi scris doar un cuvânt? 😀 ). Trădările când au loc, sunt învinse doar prin cunoștință de cauză în avans, și asta se obține printr-o formă de spionaj foarte eficace (de ce oare n-a pus accent Martin și pe spionaj în toată polologhia asta politică?) sau printr-o brumă de noroc atunci când trebuie – gen tu ești sultanul și deschizi ușa din greșeală la camera Marelui Vizir și-l vezi făcând sex cu sultăneasa, fapt care te salvează de la sifilisul pe care urma să ți-l dea ea. :))

tumblr_mnuy0yJzRO1r0gchso1_500

Radu: […] da’ oricum decât să`și bată joc în halu’ ăsta de familia Stark mai bine nu o băgau în serial; înțeleg că nu mereu binele învinge, da nu chiar să nenorocești toate persoanele care sunt mai simpatice pt public, care cât de cât sunt în partea “luminată”.

Come to the Dark Side! We have cookies! 😀

Rubrica „Marius” (ai un loc special în inimile noastre :D)

1. Geniile militare Robb și Catelyn Stark pregătesc un blitzkrieg prin care vor să obțină perla familiei Lannister – Casterly Rock.

Au obținut tot ceva ce începe cu „p”, dar din păcate nu pot să dezvolt. Vorbim altă dată. 😀

tumblr_mntapdOmfK1qd54spo1_500

2. Ce am bănuit timp de aproape 2 sezoane s-a adeverit: Bran e un Jedi!

Joffrey! I am your Father AND your Uncle! 😀

3.Tormund Giantsbane conduce o ceată de vreo 20 de sălbăticiuni într-o incleștare epică cu un moșneag decrepit și cu toate astea moșul scapă. Și când te gândești că băieții ăștia vor să cucerească Night’s Watch. Seven help them.

Parcă văd că încleștarea epică o lasă cu cliffhanger și în sezonul următor trec iar peste ea. :)) Oricum, pot cucerii Night’s Watch într-un mod inventiv și original, dacă sparg porțile/zidurile/whatever, după care brusc se descalță. 😀

4. Jon își schimbă parametrii din setări și dintr-un amant viguros se transformă într-un războinic sângeros.

tumblr_mnsqf6Jewq1qg2nrdo1_500

tumblr_mnsqf6Jewq1qg2nrdo2_500

tumblr_mnsqf6Jewq1qg2nrdo3_500

Nu mă lua cu schimbări de parametri că fac de-astea de-azi dimineață încontinuu și m-am săturat până-n gât. 😀 Minus timpul petrecut completând articolul cu ultimele răspunsuri. 😛

5. Proverbul „Prost să fii, noroc să ai” i se potriveste perfect lui Edmure Tully, Lord of Riverrun, doar cu o mică completare, și anume el este cu siguranță Regele Proștilor deoarece dintre toate ”nestematele” fecioare ale casei Frey soarta i-a harazit singurul diamant veritabil.

Dacă proverbul ăla era bun, Jon Snow era rege! :))) Bine, glumesc, sunt răutăcios, Jon Snow nu-i prost, e doar mai fraierică din când în când. You know nothing, băi Indru!

6.Daario Naharis + Jorah Mormont + Grey Worm = Sfanta Treime; acești 3 semi-zei sunt capabili să învingă chiar și o hoardă Dothraki.

Declarația lui Fuego: Dacă reușesc să învingă și hoardele mele de fani, le voi admite skill-ul, dar altfel nu!

tumblr_mntkdfYMga1rim2nuo1_500

tumblr_mntkdfYMga1rim2nuo2_500

7. Se zice că lupul își schimbă părul, dar năravul ba; cei din neamul Stark ar fi trebuit să înțeleagă că un om precum Walder Frey nu uită și niciodată nu iartă. După ce îi dai țeapă omului mai și vii cu nevasta la nuntă și te pupăcești, adică las-o în bip de treabă. Asemeni mie, Lord Walder Frey este de părere că gustul dulce al răzbunării nu are egal în tot universul.

N-ai mâncat Nutella niciodată, este? 🙂

8. Roose Bolton a.k.a. Brutus îi dă lovitura de grație autoproclamatului rege din nord. Azi mi-am depus și eu CV-ul la Lannister Inc. Am auzit că salariul este criminal.

Deci asta cred că-i cea mai tare chestie pe care-ai scris-o vreodată! :)))) Eu mi-l depun la Night’s Watch Ltd. – Crows Before Hoes!

tumblr_mnv3l8cYHu1qdv6xgo1_400

P.S.: Dedicație muzicală specială de la Tywin Lannister pt. clanul Stark: Rains of Castamere fără număr, se știe.

Ai mici greșeli în text, ți le corectez eu:

„Dedicație specială de la Nașu’ Tiwyn pt. Clanul Stark – tark – ark – ark… Pentru finulețu Robbică-ic-ică… Rains of Castamere fără număr – fără număr – ră număr – număr – umăr… Se știe – se știe – știe – ie – ie…”

Acuma pare mai „genuine”. :)))))

tumblr_mldsd7MPFW1rdpumfo1_500

Dăfac?!?

Ce-aș mai putea să spun acum, pe final? Doar că mi-a părut bine că am citit cărțile. 🙂 În felul ăsta n-am avut atât de suferit la vizionarea acestui episod, dat fiind că știam în mare parte ce se întâmplă, deși, admit, fața lui Jorah nu era în așteptări, și m-a surprins oarecum plăcut, mai ales că am o boală pe Daario ăsta din film ceva de groază, el fiind tipologia sexy-prostului masculin care sucește mințile fetițelor naive – iar Daenerys mai are puțin și-o dă-n orgasm doar uitându-se la el, atât de aiurea se poartă de când l-a cunoscut. Team Jorah FTW!!!

În concluzie, premiul pentru cel mai tare comentariu:

tumblr_mnsoldPdWl1qf5uago1_500

Radu: Hai bă las`o drq de treaba…chiar asa sa înjunghie biata fată (sau mai bine să zic bietul embrion de copil), chiar să`și bată joc în halu’ ăsta de toată familia Stark? Păi ce a mai ramas, doar bietu’ copil fără picioare și celălalt, care nici copil nu e, pt că în Sansa nu`mi pun niciun gram de speranță și Arya nu știu… n`am idee ce i`au rezervat mai departe… da chiar în halu ăsta de sălbatic? Și chiar trebuia să omoare și lupul? Păi mi`au dat lacrimile acolo […]

Valar Morghulis!

tumblr_mnxut4fogc1s7wskoo1_500